A projekt bemutatása

A projekt tárgya

Vékonyfalú habkitöltéses, nyomóterhelésre méretezett beton modulponton kialakítása úszó dereglyeházak számára, melyek a gépnélküli kishajók üzemi terheléseinek és üzemeltetési feltételeinek megfelelő kialakításúak.

A projekt bemutatása

Az úszóház ugyan az elmúlt egy évtizedben került a figyelem középpontjába, pedig már évszázadok óta jellemző lakhatási módja a vízparti népeknek. Akár a nyugati, akár a keleti kultúrtörténetre tekintünk vissza, találkozhatunk úszóházakkal, de az utóbbi években a kategória továbblépett és mint egy új, népszerű szolgáltatásként, iparágként született újjá.

Funkcióiban a korábbi lakhatási és vízparti rekreáción túlmutató vonások jelentek meg:

  • életstílus követése
  • új, akár luxus kivitelű szolgáltatás
  • energetikai, környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele
  • építészetileg számos kibontakozási lehetőséget nyújt
  • folyamatosan megújuló, innovatív technológiák
  • természetbe simulás
  • rugalmas alkalmazkodás éghajlatváltozásra, árvizekre

 

A projekt célja

Olyan egyszerűen gyártható, karbantartást alig igénylő, megfelelő felhajtóerőt biztosító beton elemek (pontontestek) kifejlesztése, amelyek többféle formában és nagyságban csatolhatók egymáshoz. Ennek köszönhetően csökkennek az építési és karbantartási költségek és így lehetőség nyílik a célcsoportok szélesítésére. További innovációt jelent, hogy a felépítmény modul rendszerű lesz, azaz számos formában és elrendezésben lesz kombinálható.

A projekt fő célkitűzése továbbá, hogy a betonpontonoknál eddig behatóan nem vizsgált sarok-kötések igénybevételét, teherbírását és időállóságát vizsgálja, továbbá az egyes elemek megfogását az emelések biztonságossá tételét elemezve.

 

A projekt eredménye

A szakmai- műszaki eredményeket 1 db modell és 10 db prototípus kifejlesztése, megépítése és tesztelései során érjük el. A prototípus közúton szállítható, beton alapanyagú úszótestekből modul rendszerben összeállított ponton (gép nélküli kishajó), rajta épület jellegű, modul rendszerű felépítménnyel.