A beruházás

Közvetlen cél A projekt közvetlen célja biomasszát hasznosító fűtőrendszer létrehozása solti közintézmények ellátására, fosszilis (földgáz) energiahordozó helyettesítésére, a széndioxid kibocsátás és általában a légszennyezés csökkentésére, illetve a hőellátás költségének csökkentésére.

A rendszerben a hőenergia előállítását 1000 kW- os biomassza kazánra alapozzuk, a kazánt a Vécsey Károly Ált. Isk. felső tagozatának udvarában helyezzük el. A kazán által előállított max. 1000 kW hőteljesítményt távfűtő rendszeren szállítjuk el a következő intézményekhez (közvetlen célcsoport): Vécsey Károly Ált. Isk. felső tagozata, Vécsey Károly Ált. Isk. alsó tagozata, Óvoda, Kultúrház, Okmányiroda, Polgármesteri Hivatal, Alapszolgáltatási Központ, Orvosi Rendelő, Vécsey Károly Könyvtár A berendezés alkalmas fűrészpor, faforgács, aprított hulladék faanyagok, vagy fa- ill. bio- pellet automatikus elégetésére. A kazán biomassza igényét figyelembe véve aprítéktárolót építünk a kazánházhoz, ebben tároljuk a kazán napi szükséges tüzelőanyag mennyiségét. A tervezett fejlesztés hosszú távú közvetlen eredménye a városi közintézményeknél fűtésre használt földgáz kiváltása megújuló, biomassza alapú energiával, ezáltal a fűtési költségek jelentős csökkentése.

A beépítésre kerülő biomassza kazán által előállított max. 1000 kW hő teljesítményt távfűtő rendszeren szállítjuk el. A település adottsága kedvező a távfűtési csőhálózat kiépítéséhez. A belterületet keresztülszeli egy csatorna, amelynek két oldala optimálisan széles és itt beépíthető a mellékelt rajz dokumentációban bemutatott csőhálózat. Az intézményekben jelenleg meglevő földgázüzemű kazánok párhuzamos kapcsolásban maradnak az általunk kiépített rendszerrel. A kapcsolásból adódik egyfajta biztonság is, ha adott esetben a távfűtési rendszerben probléma adódna. A fent említett kilenc intézményben un. alhőközpontokat alakítunk ki. Az alhőközpontok biztosítják az adott objektum számára az optimalizált fűtési energiát. Minden alhőközpont olyan elektronikus szabályzó rendszerrel rendelkezik, amely a külső és a belső hőmérsékletnek megfelelően optimalizálja az épületben az előremenő fűtés víz hőfokát. Minden alhőközpontban hőcserélőt építünk be, így a szekunder körben elhelyezkedő fűtőtestek tömítettségi problémáitól mentesíteni tudjuk a primer kört, ezáltal növelve a rendszer biztonságos működését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.